top of page

Is een industriële warmtepomp of WKK iets voor u? Met een pinchanalyse checken we het potentieel van warmterecuperatie en -opwaardering in uw bedrijf



Europa zet volop in op de energietransitie en heeft met haar ambitieuze Fit for 55-pakket duidelijke energiedoelstellingen vooropgesteld: tegen 2030 moet het energieverbruik met minstens 11,7% dalen en moet minstens 42,5% van de energie afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Voor bedrijven is het essentieel om niet alleen te investeren in duurzame technieken, maar ook om energie optimaal te benutten zodat er geen verspilling is. Een belangrijke manier om dit te bereiken is door (proces)warmte te recupereren en/of op te waarderen. Maar hoe weet u of er potentieel is voor warmterecuperatie in uw bedrijf? Bij Denercon kunnen we dit voor u achterhalen met een pinchanalyse.


Wat is een pinchanalyse?

Een pinchanalyse is een methode om de thermische stromen binnen een bedrijf te analyseren. Het doel is de hoeveelheid warmte te bepalen die maximaal kan worden gerecupereerd, zowel direct via warmterecuperatie als indirect via warmtepompen. Hierbij wordt gekeken naar de thermodynamische limieten of bottlenecks van warmterecuperatie. Dit betekent dat de analyse niet alleen inzicht geeft in de huidige situatie, maar ook in het potentieel voor verdere optimalisatie.


Net daarom is een pinchanalyse aangewezen wanneer bedrijven overwegen om te investeren in nieuwe installaties, warmtekrachtkoppelingen (WKK’s), warmtepompen of warmtewisselaars. Door deze analyse uit te voeren, kunnen we de rentabiliteit van deze investeringen inschatten en vermijden dat bedrijven onnodig zouden investeren in deze technologieën. Het resultaat is een bewuste keuze voor de meest efficiënte en kosteneffectieve techniek, wat leidt tot significante energie- en kostenbesparingen.


Bewezen resultaat

Pinchanalyses hebben al meermaals hun waarde bewezen. Zeker bij bedrijven die aanzienlijke hoeveelheden warmte verbruiken, zoals in de chemische industrie, de voedingsmiddelenindustrie en de productie van papier. De potentiële energiebesparingen hangen uiteraard af van de onderliggende processen. In gevallen waar dit type analyse nog niet gebeurd is, zijn vaak besparingen van 10% tot 35% mogelijk met warmterecuperatie. Met de komst van hogetemperatuurswarmtepompen komt hier nog 10% tot 20% extra potentieel bij. 


Hoe gaat een pinchanalyse in zijn werk?

Een pinchanalyse verloopt in verschillende stappen:

  • Processtroomdiagram: We beginnen met het overlopen van een (vereenvoudigd) processtroomdiagram waarin de benodigde hoeveelheden opwarming en koeling en de bijbehorende temperatuurniveaus worden vastgelegd. Dit doen we in samenwerking met ontwerpers, procesingenieurs en energiedeskundigen.

  • Temperatuur-vermogenscurves: Vervolgens stellen we temperatuur-vermogenscurves op. Deze curves laten zien welke vermogens kunnen worden gehaald met warmtewisseling en welke vermogens externe verwarming of koeling nodig hebben. Er wordt specifiek gekeken naar de temperatuur waarop externe energieaanvoer of -afvoer nodig is.

  • Netwerkaanpassingen: Tot slot worden netwerkaanpassingen of nieuwe netwerken van warmtewisselaars en warmtepompen uitgetekend om reële energiebesparende projecten te realiseren.


Op basis van deze stappen krijgen we inzicht in de thermische stromen binnen een bedrijf en hoe we deze kunnen optimaliseren. Hiermee kunnen we op een objectieve manier het potentieel van warmterecuperatie inschatten.


Laat u begeleiden

Verbruikt uw organisatie grote hoeveelheden warmte? Laat ons eerst een pinchanalyse uitvoeren om na te gaan of een investering in warmterecuperatie al dan niet economisch en energetisch interessant is. Neem vandaag nog contact op met Denercon om uw transitie naar een betere energie-efficiëntie in te zetten.


Vlaanderen ondersteunt u

Vlaanderen biedt verschillende subsidies om bedrijven te helpen in hun transitie naar een meer efficiënt en duurzaam energieverbruik. Zo komt een pinchanalyse in aanmerking voor de Vlaamse Vergroeningsscan, waarbij VLAIO tussenkomt in een deel van de kosten. Meer info over energiesubsidies vindt u in onze whitepaper. Vraag uw examplaar aan via info@denercon.be.

bottom of page